Update voor zorgaanbieders

11-09-2024  |  De wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) leidt voor zorgaanbieders tot veranderingen. Veel zorgaanbieders zijn zich hier al van bewust, maar er zijn ook nog vragen en onduidelijkheden. Het Shared Service Center Data Governance (SSC-DG) ondersteunt zorgaanbieders bij de nieuwe vereisten van de Wkkgz, onder andere met informatie, documentatie en diensten. Bij de totstandkoming hiervan werken we graag samen met de zorgaanbieders zelf. In dit bericht praten we u graag bij over de actuele stand van zaken en meest recente ontwikkelingen.

Informatiesessie in uw zorginstelling

Op 27 mei organiseerden wij een informatiebijeenkomst over de wetswijziging Wkkgz en de (verwachte) impact hiervan op zorgaanbieders. Dit deden we samen met het ministerie van VWS, de NVZ, de NFU en ZKN. Er was veel animo: bijna 300 deelnemers meldden zich aan. Via deze link kunt u de bijeenkomst terugkijken.

Het is daarnaast mogelijk om u aan te melden voor een informatiesessie in uw eigen zorginstelling. In augustus gingen wij bijvoorbeeld langs bij het Erasmus MC. Tijdens deze sessie waren juristen, de functionaris gegevensbescherming, een kwaliteitsadviseur, de directeur Kwaliteit & Patiëntenzorg en een afvaardiging vanuit de I&T-afdeling aanwezig. Samen gingen we in op de wetswijziging Wkkgz en op wat dit voor de zorgaanbieder betekent. Naar aanleiding van de gestelde vragen zoomden we dieper in op een aantal onderwerpen zoals pseudonimisatie, het verschil tussen een kwaliteitsregistratie en een onderzoeksregistratie, het inrichten van nieuwe aanleveringen en ook het stoppen van aanleveringen.

Marit Buijs, Strategisch adviseur Kwaliteit & Patiëntenzorg bij het Erasmus MC: “We kijken terug op een informatieve sessie. Het SSC-DG heeft ons meegenomen in de belangrijkste veranderingen voor zorgaanbieders op het gebied van kwaliteitsregistraties naar aanleiding van de voorgestelde wetswijziging Wkkgz. Deze sessie heeft ons een beter beeld gegeven van de impact van de wetswijziging. Ook hebben we concreet besproken wat we nu al kunnen doen om ons als ziekenhuis voor te bereiden en welke stappen we op langere termijn moeten ondernemen. De collega’s van het SSC-DG namen de tijd en er was veel ruimte voor het stellen van vragen. Kortom: een waardevolle sessie voor zorgaanbieders die zich willen voorbereiden op de wetswijziging.”

Heeft u ook interesse in een fysieke of online informatiesessie in uw zorginstelling? Neem dan contact op met Lisa Elderhorst via info@ssc-dg.nl.

Brainstorm ondersteuning zorgaanbieders en pilot pseudonimisatie

In juli plaatsten wij een oproep om deel te nemen aan 1) een brainstorm over de ondersteuning van zorgaanbieders en 2) aan de pilot pseudonimisatie. We willen de ziekenhuizen die zich hiervoor hebben aangemeld hartelijk bedanken! De brainstorm staat gepland in september. Voor de pilot pseudonimisatie vinden nu oriënterende gesprekken plaats. Wilt u zich alsnog graag aanmelden voor deze pilot, dan horen we dat graag via info@ssc-dg.nl. Zodra er concrete updates zijn over de projecten, houden we u op de hoogte via deze website en andere kanalen.   

Advies over voorbereiding op pseudonimisatie door zorgaanbieders

Na ingang van de gewijzigde Wkkgz zijn zorgaanbieders verplicht om gezondheidsgegevens gepseudonimiseerd aan te leveren aan de kwaliteitsregistraties die zijn opgenomen in het register van Zorginstituut Nederland. In het kader hiervan werkt het SSC-DG samen met een projectgroep aan een implementatiestrategie voor zorgaanbieders, registratiehouders en dataverwerkers. Deze strategie ondersteunt bij het realiseren van een concreet werkende inrichting voor het pseudonimiseren van gezondheidsgegevens, die voldoet aan de wettelijke eisen én rekening houdt met een bredere toepassing voor hergebruik. 

Op deze pagina leest u over de beoogde resultaten van het project Pseudonimiseren, zoals concrete implementatieplannen voor zorgaanbieders en registratiehouders/dataverwerkers. Ook is de projectgroep vergevorderd met het definiëren van de minimale eisen waaraan een pseudonimisatiedienst en -methode moeten voldoen. Deze eisen worden momenteel bij een brede groep experts getoetst en vervolgens besproken met het ministerie van VWS. De uitkomsten en instemming van VWS zijn nodig voor het definitief maken van de implementatieplannen en benodigde handleidingen/instructies. 

Wij krijgen regelmatig de vraag wat zorgaanbieders nu al kunnen doen op het gebied van pseudonimisatie. We begrijpen dat u zich graag voorbereidt op de nieuwe situatie. Op dit moment adviseren wij echter om te wachten op de definitieve resultaten van de projectgroep en de instemming van VWS, voordat u de pseudonimisatie (opnieuw) gaat inrichten. De reden hiervoor is dat wij toewerken naar een gestandaardiseerde pseudonimisatiemethode voor alle zorgaanbieders, die het onder andere mogelijk moet maken dat patiënten over een keten van zorgaanbieders gevolgd kunnen worden. Voorbereidingen die u wel alvast kunt treffen zijn het inlezen in de wetswijziging en het in kaart brengen van de kwaliteitsregistraties waaraan uw zorginstelling nu aanlevert en op welke wijze dit gebeurt.   

Zodra er meer duidelijk is over wat u concreet kunt doen als zorgaanbieder met betrekking tot de inrichting en implementatie komen wij hier bij u op terug. Wilt u tot die tijd meer inzicht in het proces of heeft u andere vragen, neem dan gerust contact met ons op via info@ssc-dg.nl. Onder het kopje ‘Informatiesessie in uw zorginstelling’ leest u ook hoe een bijeenkomst in uw eigen instelling aanvraagt.  

Is al bekend aan welke kwaliteitsregistraties we (straks) verplicht moeten aanleveren?

Zorginstellingen zijn na ingang van de wetswijziging Wkkgz verplicht om data aan te leveren aan de kwaliteitsregistraties die zijn opgenomen in het register voor kwaliteitsregistraties van Zorginstituut Nederland. Dit register is nog niet van kracht (pas na ingang van de wet). We zijn momenteel in gesprek met verschillende partijen om te bekijken of we de lijst met kwaliteitsregistraties kunnen publiceren die een positief opnameadvies van de Inhouds-governancecommissie (IGC) en Data-governancecommissie (DGC) hebben ontvangen. Op deze manier kunnen we ziekenhuizen alvast een eerste indicatie geven van de betreffende kwaliteitsregistraties.

Informeren epd-leveranciers

Binnenkort vinden er gesprekken plaats met de epd-leveranciers ChipSoft, Epic en Nexus. Tijdens deze gesprekken zullen we hen onder andere informeren over de wetswijziging en gezamenlijk onderzoeken hoe we de zorgaanbieders hierbij optimaal kunnen ondersteunen. Heeft u een andere softwareleverancier waar wij ook mee in gesprek moeten? Neem dan gerust contact met ons op.

Andere vragen?

U kunt voor al uw vragen contact met ons opnemen via info@ssc-dg.nl. Wij horen het ook graag als u een informatiesessie in uw zorginstelling wil inplannen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief of volg onze LinkedIn-pagina.