Diensten & ondersteuning > Voor zorgaanbieders
In de medisch-specialistische zorg (msz) werken we aan de verbetering van het landschap van kwaliteitsregistraties. Dit leidt voor u als zorgaanbieder tot veranderingen. Veel van deze veranderingen komen voort uit de in aantocht zijnde wetswijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Het ministerie van VWS heeft hiervoor een wetsvoorstel gedaan: de Wet kwaliteitsregistraties zorg.
Het Shared Service Center Data Governance (SSC-DG) ondersteunt zorgaanbieders bij de toepassing van deze wetswijziging, onder andere door informatie, documentatie en diensten beschikbaar te stellen. Op deze pagina leest u welke veranderingen de wetswijziging met zich meebrengt en welke voorbereidingen u al kunt treffen. Bij nieuwe ontwikkelingen werken wij deze pagina bij.
We nemen u eerst op hoofdlijnen mee in de verwachte veranderingen voor u als zorgaanbieder naar aanleiding van de Wkkgz-wetswijziging:
In onderstaande uitklapmenu’s vindt u meer informatie over de drie onderdelen en de ondersteuning die het SSC-DG hierbij biedt:
Op dit moment is deelname aan een kwaliteitsregistratie voor zorgaanbieders nog optioneel. Na inwerkingtreding van de wetswijziging van de Wkkgz is deelname aan een kwaliteitsregistratie voor zorgaanbieders verplicht als de kwaliteitsregistratie is opgenomen in het register voor kwaliteitsregistraties en de zorgaanbieder op grond van de Wkkgz gegevens aan de kwaliteitsregistratie moet verstrekken.
Na ingang van de gewijzigde Wkkgz zijn zorgaanbieders verplicht om direct identificeerbare gegevens gepseudonimiseerd aan te leveren aan de kwaliteitsregistraties die zijn opgenomen in het register van Zorginstituut Nederland. Samen met een projectgroep werkt het SSC-DG aan een strategie voor de inrichting en implementatie van pseudonimisatie door zorgaanbieders, registratiehouders en dataverwerkers. We houden hierbij rekening met wettelijke eisen en met een bredere toepassing voor hergebruik.
De projectgroep heeft inmiddels een programma van eisen opgeleverd met daarin de technische en organisatorische eisen voor een pseudonimisatie-oplossing voor zorgaanbieders die voldoet aan de wet- en regelgeving (geconsulteerd door de expertcommunity Secundaire data van het Informatieberaad Zorg). Als vervolg hierop onderzoeken we nu welke mogelijkheden er zijn voor een centrale pseudonimiseringsdienst voor alle zorgaanbieders. Wanneer hier meer duidelijkheid over is, gaan we aan de slag met het ontwikkelen van de benodigde ondersteuning voor zowel zorgaanbieders als registratiehouders/dataverwerkers (bijvoorbeeld in de vorm van implementatieplannen en handleidingen/instructies).
In de huidige situatie (figuur 1) is de zorgaanbieder vaak de verwerkingsverantwoordelijke en deelnemer aan een kwaliteitsregistratie. Omdat de zorgaanbieder in deze situatie verwerkingsverantwoordelijke is, geeft de zorgaanbieder opdracht aan de dataverwerker om de gegevens te verwerken.
Zodra de wetswijziging van de Wkkgz in werking treedt (figuur 2) verandert de rol van de zorgaanbieder naar verplichte deelnemer van de kwaliteitsregistratie. De registratiehouder wordt in deze nieuwe situatie de verwerkingsverantwoordelijke. Daarbij geeft de registratiehouder de opdracht aan de dataverwerker om de gegevens te verwerken. De dataverwerker blijft ook in de nieuwe situatie de verwerker van de gegevens. Wat er wijzigt, is van wie de dataverwerker de opdracht krijgt om de data te verwerken.
Figuur 1 Rollen vóór de inwerkingtreding van de wetswijziging (de meestvoorkomende variant):
Figuur 2 Rollen na de inwerkingtreding van de wetswijziging (voor registraties opgenomen in het register):
De rolverschuiving betekent dat de overeenkomsten tussen de verschillende partijen aangepast moeten worden (zie figuur 3 en 4 voor de verschillen). De zorgaanbieder dient in de nieuwe situatie (figuur 4) een Raamovereenkomst voor deelname te ondertekenen met de registratiehouder; deze regelt de (verplichte) deelname aan de kwaliteitsregistratie.
Figuur 3 Overeenkomsten vóór de inwerkingtreding van de wetswijziging (de meestvoorkomende variant):
Figuur 4 Overeenkomsten na inwerkingtreding van de wetswijziging (voor registraties opgenomen in het register):
Voor deze Raamovereenkomst voor deelname ontwikkelt het SSC-DG samen met een projectgroep een standaardovereenkomst die voldoet aan de eisen uit het wetsvoorstel en de bijbehorende ministeriële regeling. In de projectgroep zitten onder andere afgevaardigden van de NFU, NVZ en SKR. Zodra de standaard voor de Raamovereenkomst voor deelname gereed is, delen wij dat op deze pagina en via onze nieuwskanalen.
Ter voorbereiding op de wetswijziging Wkkgz kunt u:
Marit Buijs, Strategisch adviseur Kwaliteit & Patiëntenzorg bij het Erasmus MC, over de informatiesessie: “We kijken terug op een informatieve sessie. Het SSC-DG heeft ons meegenomen in de belangrijkste veranderingen voor zorgaanbieders op het gebied van kwaliteitsregistraties naar aanleiding van de voorgestelde wetswijziging Wkkgz. Deze sessie heeft ons een beter beeld gegeven van de impact van de wetswijziging. Ook hebben we concreet besproken wat we nu al kunnen doen om ons als ziekenhuis voor te bereiden en welke stappen we op langere termijn moeten ondernemen. De collega’s van het SSC-DG namen de tijd en er was veel ruimte voor het stellen van vragen. Kortom: een waardevolle sessie voor zorgaanbieders die zich willen voorbereiden op de wetswijziging.”
Op het gebied van pseudonimisatie adviseren wij op dit moment om te wachten op de definitieve resultaten van de projectgroep Pseudonimisatie en lopende afstemmingen (onder andere met het ministerie van VWS), voordat u de pseudonimisatie (opnieuw) gaat inrichten. Zodra er meer duidelijk is over wat u als zorgaanbieder concreet kunt doen op het gebied van pseudonimisatie, delen wij dat op deze pagina en via onze nieuwskanalen.
Zodra meer bekend is over de standaard Raamovereenkomst voor deelname, laten wij u weten welke acties u in gang kunt zetten.
Afstemming met NVZ, NFU en ZKN
Het SSC-DG heeft nauw contact met de NFU, de NVZ en ZKN over vraagstukken met betrekking tot de implementatie van de wetswijziging Wkkgz. Vraagstukken zijn bijvoorbeeld: ‘Wat is het advies voor zorgaanbieders voor het aansluiten bij kwaliteitsregistraties vóór wijziging van de Wkkgz?’ ‘Hoe beoordeel je als zorgaanbieder of je een data-aanlevering wel of niet moet doen?’. De antwoorden op deze vragen zullen t.z.t. op deze website worden gepubliceerd. Heeft u als zorgaanbieder een vraag rondom het implementeren van de Wkkgz? Neem dan contact met ons op.
Verkenning vraagarticulatie epd-leveranciers
Eind 2024 hebben wij verschillende brainstormsessie gehouden met medewerkers van zorginstellingen. In deze sessies stond de door zorgaanbieders gewenste ondersteuning centraal. Daarbij ging het onder andere over de (gezamenlijke) vraagarticulatie richting de epd-leveranciers met betrekking tot de ‘implementatie’ van de datasets van kwaliteitsregistraties. Door de wetswijziging zullen zorgaanbieders verplicht moeten aanleveren aan kwaliteitsregistraties waaraan ze nu mogelijk nog niet, of nog niet geheel, aan aanleveren.
Uit de brainstormsessies kwam naar voren dat zorgaanbieders behoefte hebben aan ondersteuning op twee onderdelen:
Momenteel verkennen we samen met de NVZ, de NFU en ZKN hoe we dit gezamenlijk kunnen vormgeven.
Neem hiervoor contact met ons op via ons contactformulier, info@ssc-dg.nl of 030 899 03 11. Wij helpen u graag verder!
Pagina bijgewerkt op 18 maart 2025
"(Verplicht)" geeft vereiste velden aan
Partijen in de medisch-specialistische zorg werken samen aan meer regie op kwaliteitsregistraties. Via deze website wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.
Shared Service Center
Data Governance
Postadres:
Postbus 9696
3506 GR Utrecht
Bezoekadres:
Oudlaan 4
3515 GA Utrecht