Projecten

De maatregelen voor het stroomlijnen van het kwaliteitsregistratielandschap en de wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) leiden tot veranderingen voor zorgaanbieders, registratiehouders en dataverwerkers. Om hen hier zo goed mogelijk bij te ondersteunen, werkt het SSC-DG aan diverse projecten. Dit doen we zoveel mogelijk samen met betrokkenen uit het zorgveld.

Hieronder vindt u een korte impressie van de projecten, inclusief de beoogde en al behaalde resultaten. Wilt u meer weten over een van deze projecten? Neem dan contact met ons op via info@ssc-dg.nl of 030 899 03 11. We vertellen u er graag meer over!  

Project: Pseudonimisering

Bij de inwerkingtreding van de wetswijziging van de Wkkgz wordt pseudonimisering van gezondheidsgegevens verplicht. Het SSC-DG ontwikkelt praktische handvatten en diensten om zorgaanbieders, registratiehouders en dataverwerkers te ondersteunen bij het implementeren van de vereiste en benodigde maatregelen.   

Opgeleverd:

  • Handreiking met uitleg over het wettelijk kader, de betekenis en de impact van pseudonimiseren voor zorgaanbieders, registratiehouders en dataverwerkers (hier beschikbaar).
  • Een programma van eisen met daarin de technische en organisatorische eisen voor een pseudonimisatie-oplossing voor zorgaanbieders die voldoet aan de wet- en regelgeving (geconsulteerd door de expertcommunity Secundaire data van het Informatieberaad Zorg).

In ontwikkeling:

  • In navolging op het programma van eisen wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor een centrale pseudonimiseringsdienst voor alle zorgaanbieders, inclusief bijbehorende implementatieplannen voor zowel zorgaanbieders als registratiehouders/dataverwerkers.

Project: Standaardovereenkomsten en juridische formats

Een (deel)opdracht van de DGC is om de contractering tussen de betrokken partijen bij kwaliteitsregistraties te standaardiseren, met als doel de administratieve lasten te verlagen.

Bij de inwerkingtreding van de gewijzigde Wkkgz veranderen de rollen en verantwoordelijkheden bij het ontvangen en verwerken van gegevens voor kwaliteitsregistraties (zie deze pagina voor meer informatie). Door deze verschuiving moeten ook de overeenkomsten tussen de partijen worden aangepast.

Overeenkomsten na inwerkingtreding van de wetswijziging:

Het SSC-DG ontwikkelt en beheert hiervoor de benodigde standaardovereenkomsten en begeleidt bij de implementatie ervan. Bij de inwerkingtreding van de wetswijziging gaat de DGC toetsen of kwaliteitsregistraties deze standaardovereenkomsten gebruiken.

In dit project worden ook twee juridische documenten ontwikkeld, namelijk een format voor het verwerkingsregister en een format voor de inhuurovereenkomst functionaris gegevensbescherming.

Opgeleverde documenten:

  • Raamovereenkomst dienstverlening: overeenkomst tussen dataverwerker en registratiehouder (inclusief handleiding)
  • Verwerkersovereenkomst: overeenkomst tussen dataverwerker en registratiehouder (inclusief handleiding)
  • Format verwerkingsregister
  • Format inhuurovereenkomst functionaris gegevensbescherming

Documenten in ontwikkeling:

  • Raamovereenkomst voor deelname: overeenkomst tussen zorgaanbieder en registratiehouder (inclusief handleiding, verwachte oplevering eind Q2 2025).

U vindt de reeds beschikbare documenten op de pagina Documenten.

In de Handreiking Toetsing naar aanleiding van wetswijziging Wkkgz leest u meer over de toepassing van de overeenkomsten en juridische formats. Op termijn zullen ook webinars worden gepland ter ondersteuning van de implementatie. 

Bij dit project zijn afgevaardigden van de SKR, SDV, NFU en NVZ betrokken. KPMG Legal biedt juridische begeleiding.

Project: Evaluatie toetsingsproces en -criteria

Kwaliteitsregistraties worden sinds 2023 getoetst door de IGC en DGC. De commissies zetten de toetsing in als middel om het Nederlandse kwaliteitsregistratielandschap te stroomlijnen en optimaliseren. In dit project evalueert het SSC-DG samen met de DGC de toetsingscriteria en het toetsingsproces. Ook kijken we vanuit een bredere blik of de toetsing de beoogde standaardisering bij kwaliteitsregistraties in gang zet en bijdraagt aan de verbetering/doorontwikkeling van het kwaliteitsregistratielandschap. 

Opgeleverd:

  • In gezamenlijkheid met de IGC zijn in het toetsingsproces diverse aanpassingen doorgevoerd vanaf toetsingsronde 10. Zo zijn er onder andere meer persoonlijke contact-/ondersteuningsmomenten toegevoegd. De wijzigingen staan in dit nieuwsbericht beschreven, het volledige toetsingsproces vindt u op deze pagina.

In ontwikkeling:

  • Een aangescherpte set toetsingscriteria. Hiervoor heeft in 2024 afstemming plaatsgevonden met afgevaardigden van de zorgaanbieders, de SKR, de SDV, het CMIO-netwerk, Nictiz, Zorgverzekeraars Nederland en Zorginstituut Nederland. Op basis van recente ontwikkelingen worden de criteria verder herzien.
  • Een document met de bevindingen van de evaluatie van de toetsing in relatie tot het beoogde doel.

Op de hoogte blijven van deze projecten en andere ontwikkelingen?