Juridische ondersteuning bij de wetswijziging Wkkgz

Er is voor betrokkenen bij kwaliteitsregistraties een belangrijke wetswijziging in aantocht. Het gaat om de wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Het ministerie van VWS heeft hiervoor een wetsvoorstel gedaan: de Wet kwaliteitsregistraties zorg.

Het SSC-DG ondersteunt registratiehouders, zorgaanbieders en dataverwerkers op verschillende manieren bij de toepassing van deze wetswijziging. Hieronder leest u eerst wat de Wkkgz-wetswijziging in grote lijnen betekent en daarna welke ondersteuning wij bieden. 

Wat verandert er door de wetswijziging Wkkgz?

De ingang van de wetswijziging Wkkgz leidt tot veranderingen voor registratiehouders, zorgaanbieders en dataverwerkers. In de wet staat dat Zorginstituut Nederland een openbaar register voor kwaliteitsregistraties bij gaat houden; hierin worden de kwaliteitsregistraties opgenomen waarvan Zorginstituut Nederland heeft vastgesteld dat ze aan de gestelde wettelijke voorwaarden voldoen.

Voor de kwaliteitsregistraties die in dit register zijn opgenomen, geldt:

  • Een wettelijke grondslag voor het verwerken van gepseudonimiseerde (bijzondere) persoonsgegevens.
  • Dat zorgaanbieders verplicht zijn de gegevens aan deze kwaliteitsregistraties aan te leveren.
  • Dat registratiehouders aanspraak maken op structurele financiering door Zorgverzekeraars Nederland.

De wetswijziging brengt ook verschuivingen in rollen met zich mee voor de kwaliteitsregistraties die in het register worden opgenomen. Zie onderstaande afbeeldingen voor het verschil in rollen vóór en na de inwerkingtreding.

Rollen vóór de inwerkingtreding van de wet (de meestvoorkomende variant):

Rollen na de inwerkingtreding van de wet (voor registraties opgenomen in het register):

Zoals u ziet wordt de registratiehouder de verwerkingsverantwoordelijke (in plaats van de zorgaanbieder) en wordt de zorgaanbieder een verplichte deelnemer. De dataverwerker wordt de verwerker in opdracht van de registratiehouder (in de huidige situatie is dit veelal de zorgaanbieder).

De Wkkgz-wetswijziging en de daarmee gepaard gaande wijziging in rollen, brengt veranderingen met zich mee voor onder andere:

  • De eisen waaraan kwaliteitsregistraties moeten voldoen en waarop zij worden getoetst door de IGC, de DGC en Zorginstituut Nederland.
  • De contracten tussen registratiehouders, zorgaanbieders en dataverwerkers
  • De aanlevering van data (dit moet gepseudonimiseerd gebeuren).

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Om registratiehouders, zorgaanbieders en dataverwerkers te ondersteunen bij de toepassing van de wetswijziging Wkkgz, levert het SSC-DG diverse juridische diensten.

Hierbij kunt u denken aan:

  • Standaardovereenkomsten (contracten) en standaardformats conform de wettelijke eisen (zie deze pagina voor de beschikbare documenten).
  • De handreiking Toetsing naar aanleiding van wetswijziging Wkkgz, waarin wordt uitgelegd hoe registratiehouders en dataverwerkers zich kunnen voorbereiden op de wettelijke eisen en het toetsingsproces.
  • Uitleg van (punten uit) de wet aan registratiehouders, zorgaanbieders en dataverwerkers.
  • Het verschaffen van duidelijkheid over bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld met betrekking tot wetenschappelijk onderzoek en het gebruik van PROMS/PREMS door registratiehouders. Hiervoor stemt het SSC-DG af met het ministerie van VWS.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Voor al uw vragen of meer informatie neemt u contact met ons op via info@ssc-dg.nl. U kunt ook bellen naar 030 899 03 11.

Via deze website, onze nieuwsbrief en LinkedIn-pagina blijft u op de hoogte van het laatste nieuws met betrekking tot de wetgeving. 

Op de website van de Tweede Kamer vindt u alle documenten (zoals het wetsvoorstel en de memorie van toelichting) en de verwachte planning voor de bespreking van de wetswijziging in de Tweede Kamer.