Advies over het aansluiten bij kwaliteitsregistraties voor ingang van de wetswijziging Wkkgz

Hieronder vindt u het gezamenlijke advies van de NFU, de NVZ, ZKN en het SSC-DG met betrekking tot het aansluiten bij kwaliteitsregistraties vóór ingang van de wetswijziging Wkkgz. 

Huidige situatie (Raamovereenkomst voor deelname nog niet beschikbaar)

Ontvangt u een verzoek om deel te nemen aan een kwaliteitsregistratie, dan adviseren wij u op dit moment nog niks te doen. Het ingaan van de gewijzigde Wkkgz leidt tot een verschuiving in rollen van de betrokkenen, waardoor er nieuwe overeenkomsten nodig zijn. Op deze pagina, onder het item ‘Overeenkomsten wijzigen’ leest u hier meer over. Op dit moment is het standaardformat voor de ‘Raamovereenkomst voor deelname’, de overeenkomst die tussen de zorgaanbieder en registratiehouder gesloten moet worden, nog in ontwikkeling. Deze overeenkomst is nodig om de aansluiting bij een kwaliteitsregistratie conform de eisen van de wetswijziging Wkkgz in gang te zetten   

Toekomstige situatie (Raamovereenkomst voor deelname beschikbaar)

Ontvangt u een verzoek om deel te nemen aan een kwaliteitsregistratie voordat de wetswijziging Wkkgz in werking treedt én is de ‘Raamovereenkomst voor deelname’ beschikbaar, dan adviseren wij om de aanlevering alleen in te richten als aan het volgende wordt voldaan:

  • De registratiehouder kan voor de betreffende kwaliteitsregistratie een positief advies van de IGC en DGC laten zien*.

Als er voor de kwaliteitsregistratie een positief advies aanwezig is, dan adviseren wij expliciet om de aanlevering alleen in te richten, en dus nog niet te starten met de daadwerkelijke aanlevering. De argumentatie hiervoor is tweeledig:

  1. Pas zodra de wetswijziging in werking treedt, is er een wettelijke grondslag voor de verwerking van (bijzondere) persoonsgegevens van kwaliteitsregistraties.
  2. Voor de periode tot aan de inwerkingtreding van de wetswijziging Wkkgz zullen er andere contracten nodig zijn dan vanaf het moment van de inwerkingtreding (waaronder de gestandaardiseerde ‘Raamovereenkomst voor deelname’).

Met ‘inrichten’ bedoelen we dat de zorgaanbieder in gesprek gaat met de registratiehouder van de kwaliteitsregistratie om de aanlevering klaar te zetten voor het moment dat de Wkkgz in werking treedt. Het gaat onder andere om de volgende aspecten:

  • Gesprekken opstarten over de benodigde overeenkomsten. Wanneer de datum van de inwerkingtreding van de wet duidelijk is, kan de overeenkomst eventueel alvast ondertekend worden. De overeenkomst dient in te gaan op het moment dat de kwaliteitsregistratie is opgenomen in het register van Zorginstituut Nederland (na inwerkingtreding van de wet) of op een later moment waarop de zorgaanbieder daadwerkelijk gaat aanleveren aan de kwaliteitsregistratie (na de inwerkingtreding van de wet).
  • De benodigde ‘technische’ inrichting van het epd voorbereiden en klaarzetten. Hiervoor dient u mogelijk contact op te nemen met uw epd-leverancier. Voor de langere termijn is het goed om te weten dat de NFU, de NVZ, ZKN en het SSC-DG aan het onderzoeken zijn hoe de vraagarticulatie richting de epd-leveranciers vormgegeven kan worden.

Vervolg

De NFU, NVZ, ZKN en SSC-DG gaan regelmatig in gesprek met elkaar om bovengenoemd advies te actualiseren. Dit doen wij bijvoorbeeld bij nieuwe inzichten en/of wijzigingen van de omstandigheden. Heeft u naar aanleiding van dit advies nog vragen, neem dan contact op met het SSC-DG via 030 899 03 11 of info@ssc-dg.nl.

* Of een kwaliteitsregistratie getoetst is door de IGC en DGC is te vinden op de deze pagina. Zorgaanbieders dienen zelf contact op te nemen met de desbetreffende kwaliteitsregistratie en te vragen naar het advies van de commissies.  

Pagina bijgewerkt op 19 juni 2025.